De Ideale School

Vlaamse Scholierenkoepel is geschokt over groot aantal negatieve getuigenissen (persbericht)

Persreactie van de Scholierenkoepel naar aanleiding van het groot aantal negatieve getuigenissen in coronatijd.

Sinds het opschorten van de lessen zijn er richtlijnen voor scholen waarbij het recht op leren van scholieren gegarandeerd wordt. Die zorgen voor heel wat inzet en creativiteit bij het zoeken naar digitale alternatieven. “Je kan duidelijk zien hoe leerkrachten met ons begaan zijn,” aldus Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK).

“Tegelijkertijd komen er heel wat verhalen binnen over scholen die de richtlijnen op een wel heel vrije manier interpreteren,” vervolgt Notte. “Scholen waar ze dus wel nieuwe leerstof zien of heel wat taken op punten zetten.” VSK hoort van scholieren die extra taken krijgen wanneer ze dit tevergeefs proberen aankaarten; van scholen die taken na de paasvakantie in een mapje gaan steken en ze op die manier alsnog verplicht en op punten gaan maken; maar ook van een leerlingenraad die zelf moest vragen om opdrachten van school te krijgen.

Niet alle leerlingen zijn in staat om hun taken even goed op te volgen, bijvoorbeeld doordat ze niet het benodigde materiaal hebben, geen plek in huis hebben om het huiswerk te maken of omdat een familielid ziek is. Voor heel wat leerlingen is het ook de eerste keer dat ze zo veel zelfstandig moeten werken. “In een periode waarin we allemaal wat meer zorgen hebben, kampen deze leerlingen nu met extra stress over hoe ze hun taken en toetsen tot een goed einde moeten brengen,” aldus nog Notte.

“Wij zijn verbaasd door zowel het aantal negatieve getuigenissen, als door hoe sommige scholen met deze richtlijnen omgaan,” zegt voorzitter Louis Notte. “Het is behoorlijk frustrerend wanneer je school de richtlijnen niet volgt, al kan je als leerling nog steeds zelf het gesprek aangaan. Wat ons het meest tegen de borst stoot is dat leerlingen die geen gehoor vinden bij hun leerkracht of directie, nergens terecht kunnen. Zij vrezen voor een slecht rapport op het einde van het schooljaar.”

Volgens VSK toont dit op een pijnlijke manier hoe zwak de rechtspositie van leerlingen is in deze uitzonderlijke tijden. Wanneer zowel leerkrachten als directie geen gehoor willen geven aan de feedback van hun leerlingen, dan zit er momenteel geen andere oplossing in dan een klacht gaan indienen. Dat is niet alleen overkill, het duurt ook nog eens lang om die te behandelen. Daarom roepen wij de overheid op om een tijdelijk meldpunt te installeren waar leerlingen terecht kunnen en dat dan contact kan opnemen met scholen om de richtlijnen te verduidelijken.

OVERIGE INITIATIEVEN IN CORONATIJD VAN DE VLAAMSE SCHOLIERENKOEPEL:

Geschreven door
Jesse
op