Inspraak en participatie
Leren op school

Smartphonegebruik in kaart

Middelbare schoolkinderen rond smartphones in de klas.
In één op vijf secundaire scholen in Vlaanderen is er al een smartphoneverbod van kracht. Dat blijkt uit eerste cijfers na een bevraging die we deden. 11.439 scholieren uit heel Vlaanderen en Brussel vulden de bevraging in.

BRUSSEL - In één op vijf secundaire scholen in Vlaanderen is er al een smartphoneverbod van kracht. Dat blijkt uit eerste cijfers na een bevraging die De Vlaamse Scholierenkoepel deed. 11.439 scholieren uit heel Vlaanderen en Brussel vulden de bevraging over het gebruik van smartphones op school in. Uit de cijfers blijkt dat 20% van de scholieren hun smartphone niet op school mag gebruiken. Nog eens 66% van de scholieren mag de smartphone niet in de klas gebruiken. In de eerste graad liggen de cijfers anders. Daar geeft 42% van de scholieren aan dat er voor hen een totaalverbod geldt.

De nieuwe Vlaamse regering moedigt secundaire scholen aan om een strikt beleid over smartphonegebruik op school te ontwikkelen. Uit deze nieuwe cijfers blijkt nu dus dat heel wat scholen hier al mee bezig zijn. Bovendien tonen ze aan dat scholen ook aandacht hebben voor het verschil tussen hun jongste en hun oudste scholieren. 

De Scholierenkoepel is tevreden over het voorstel van de Vlaamse regering. “Het is goed dat secundaire scholen de vrijheid krijgen om zelf eigen regels te bepalen. Zo kunnen ze worden afgestemd op de specifieke context in de verschillende scholen. We hopen natuurlijk wel dat de scholen bij het bepalen van hun afspraken rekening houden met de stem van scholieren. Daarom hebben wij hen hier nu over bevraagd,” zegt Gabriel Leka, voorzitter van de Scholierenkoepel.

De grootste groep scholieren (66%) mag de smartphone niet in de klas gebruiken, maar wel tijdens de pauzes. “We zien dat scholen erg verschillend omspringen met de smartphonesregels. Toch valt ons op dat een totaalverbod op smartphones een nieuw en groeiend fenomeen is”, aldus Leka. “We merken dat scholen hun regels wel aanpassen aan de leeftijd van de scholieren. Zo geeft 42% van de bevraagde scholieren uit de eerste graad aan dat er voor hen een totaalverbod geldt. In de derde graad is dit maar bij 12% van de bevraagde scholieren het geval.”

De scholierenkoepel is momenteel bezig met de verdere verwerking van de ruim 11.000 verzamelde antwoorden. Daarnaast werden er ook focusgesprekken gevoerd met scholieren. Het is de bedoeling om in november een uitgebreid advies te publiceren over het smartphonebeleid op scholen.

Het regeerakkoord blijkt een veelbesproken thema te zijn op speelplaatsen, wat wellicht velen zal verrassen. Naast smartphones merken we ook op dat onderwerpen zoals pedagogische studiedagen, invulboeken en interlevensbeschouwelijke dialoog en mentaal welzijn sterk leven onder scholieren. Om hierop in te spelen, zal de Scholierenkoepel de komende weken het regeerakkoord verder evalueren vanuit het perspectief van de scholieren.

Geschreven door
Rob
op