Welbevinden in november - Een zichtbaar beleid
Wil je werk maken van een sterk welbevindenbeleid op jouw school? Een heel jaar lang brengen we je maandelijks een brok inspiratie, waarmee je op jouw school aan de slag kan!
Welbevinden in november - Een zichtbaar beleid
Scholieren hebben graag zicht op wat de school juist doet voor hun welbevinden, zowel op preventief als curatief vlak. Ze willen daarnaast ook weten bij wie ze juist terecht kunnen - en hoe ze deze kunnen bereiken - en hebben graag transparantie over wat ze daarvan mogen verwachten. Deze info willen ze graag steeds goed kunnen terugvinden. Ze verwachten dat iedereen op school ook mee dat beleid volgt.
Wij namen een kijkje op verschillende scholen met een welbevindenbeleid en stelden de volgende vraag aan leerlingen: “Is er op jullie school een welbevindenbeleid?". De antwoorden waren uiteenlopend, maar we hoorden geregeld “ik denk het wel”, “ik zou niet weten wat dat is”, “geen idee”, “ik denk dat wel, maar ik weet er niet veel over”.
Veel scholieren weten wel bij wie ze zoal terecht kunnen bij een probleem (bv. leerlingenbegeleiding of Conflixers), maar hebben geen volledig zicht op alle initiatieven die de school al onderneemt. Scholen zouden het nog beter kunnen doen als alle leerlingen op de hoogte zijn van wat de school doet en organiseert rond welbevinden.
Laat je inspireren
- Het Bernardustechnicum van Oudenaarde heeft een heel helder beleid rond welbevinden. Op hun website kun je als leerkracht, ouders en leerling lezen hoe de school inzet op verbinding.
- Op de Instagram van VIA Tienen wordt elke post voorzien met 1 van de 5 pijlers uit hun beleid. Elke foto die het label ‘feel good’ kreeg, maakt duidelijk hoe het welbevinden in de praktijk vorm krijgt.
- Trek, net als Sporta, een échte, fysieke lijn tegen pesten op je speelplaats. Maak duidelijk dat er op jullie school geen plaats is voor pesten.
Handige tools rond ‘een zichtbaar beleid’
- Betrek alle actoren (ouders, leerlingen, leerkrachten…) bij het uitwerken van je beleid. Denk ook samen na over hoe je dit beleid tot bij je achterban krijgt.
- Gebruik de antipestslang van de VLOR, of de 10 bouwstenen van het Vlaams Netwerk tegen Pesten om je beleid aan op te hangen en zichtbaar te maken.