Richt je speelplaats in (als er geld is)
Laat het weten aan de directeur
Is jouw speelplaats doodsaai? Tijd om daar iets aan te veranderen! Natuurlijk zou je de hele inrichting van de speelplaats kunnen aanpakken. Maar dat is niet goedkoop.
Bij de inrichting van een speelplaats komen heel wat zaken kijken. Denk maar aan de veiligheid, bodem, leidingen … en vooral de kostprijs! Dat is werk voor architecten, aannemers, boekhouders en directeurs. Als je grote dingen wil veranderen moet de school subsidies aanvragen en vooral lang wachten. Maar stel, je hebt geluk en de school is van plan om de inrichting te veranderen? Dan kan je er best snel bij zijn. Want anders zijn de plannen al getekend voor je het weet. Laat dus op voorhand horen dat jullie hierin geïnteresseerd zijn.
Betrek de leerlingen
De inrichting van een nieuwe speelplaats is een kans om alle leerlingen op school inspraak te geven. Misschien mag je bij sommige leerkrachten wel in de les een maquette maken voor de nieuwe speelplaats. Maar je kan ook zelf een wedstrijd organiseren. Alle leerlingen (of klassen) mogen een plattegrond voor de nieuwe speelplaats doorsturen. Daarop tekenen zij hoe ze de ideale speelplaats zouden voorstellen. Alle voorstellen worden beoordeeld door een jury met daarin de leerlingenraad maar ook de directeur, een architect, het onderhoudspersoneel … En de winnende ontwerpen geeft de directeur als inspiratie mee aan de architect.
Let erop dat je genoeg informatie geeft. Geef bijvoorbeeld al aan welke taken technisch totaal onmogelijk zijn (bvb. door ondergrondse leidingen). Zo komen er geen voorstellen die totaal onrealistisch zijn. Eventueel kan je op voorhand ook al eens met de directeur vergaderen om een lijstje met richtlijnen op te stellen.
Bijvoorbeeld:
- Geen sportruimte in de buurt van de ramen.
- Voldoende open ruimte
- Liefst verplaatsbare banken en bloembakken zodat de speelplaats ook flexibel omgebouwd kan worden
- Voldoende afdak
- In de zomer voldoende schaduw
- Vuilbakken
- …
Die richtlijnen helpen je zelfs om nog creatiever te zijn. Want je moet realistische oplossingen zoeken om aan alle richtlijnen te beantwoorden.
Afhankelijk van het budget kan je ook aanpassingen voorstellen in één bepaalde hoek van de speelplaats. Maar hou er rekening mee dat die aanpassingen waarschijnlijk meer kosten dan je vermoedt.
Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:
- Een zitkuil
- Een amfitheater
- Verplaatsbare betonnen banken of plantenbakken
- Een groendak
- Een kiosk of een permanent podium (liefst met elektriciteitaansluiting)
- Een haag voor groen, afscheiding en schaduw
- Waterkraantjes
- Een aanplakzuil voor affiches en aankondigingen
- Een tribune voor de supporters naast het sportveld
Nog meer leuke ideeën vind je hier.