Jaar van het Welbevinden
Scholierenkoepel trapt Een Jaar Vol Welbevinden af in Vlaams parlement
BRUSSEL 19/01/2024 - De Vlaamse Scholierenkoepel roept 2024 uit tot Een Jaar Vol Welbevinden! Het gaat op die manier aan de slag met het signaal van meer dan 20.000 leerlingen die “mentaal welzijn” uitriepen als belangrijkste thema binnen het onderwijs. De organisatie zal de Nederlandstalige secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel dit jaar maandelijks informeren en inspireren rond de aanpak van het welbevinden van hun leerlingen. Zo wil het secundaire scholen ondersteunen in de verdere uitbouw van hun eigen welbevindenbeleid. De koepel stelt daarom vandaag haar visietekst in het Vlaams parlement voor. Ze doet dat in de aanwezigheid van 200 scholieren en enkele parlementsleden.
Vorig jaar bevroeg de Scholierenkoepel 20.310 scholieren naar wat de thema’s zijn die ze als allereerste zouden aanpakken als ze de baas van het onderwijs waren. Ongeveer de helft onder hen (48%) duidde daarbij het mentaal welzijn van scholieren aan. Met de nieuwe campagne wil de Scholierenkoepel actief met dat signaal aan de slag gaan. “Welzijn is al veel langer een prioriteit bij de Scholierenkoepel, maar met de bevestiging die we kregen tijdens De Grootste Scholierenbevraging, in april vorig jaar, konden we niet anders dan verder werken,” aldus Lore Sleeckx, voorzitter van de Scholierenkoepel.
Tijdens Een Jaar Vol Welbevinden pakt de Scholierenkoepel het onderwerp dan ook stevig vast: ze schotelen directies en leerkrachten maandelijks een aandachtspunt voor waarover er extra informatie en inspiratie gegeven wordt. Daarmee kunnen scholen zelf aan de slag om hun welbevindenbeleid geleidelijk aan verder uit te bouwen. Sleeckx: “Waardevolle visies en afspraken over welbevinden zijn vaak opgesplitst in verschillende documenten, en scholieren zijn niet steeds op de hoogte van het aanbod en de inspanningen van de school. Met onze campagne willen we scholen daarom vooral veel goede voorbeelden meegeven.”
“We vertrekken in deze campagne vanuit onze eigen visietekst ‘Een sterk welbevindenbeleid op elke school’. Daarin staan negen aandachtspunten centraal,” duidt Sleeckx. “Zo hebben we het onder andere over hoe je ervoor kan zorgen dat iedereen zich thuis voelt op school, of hoe het gevoel van stress omlaag kan. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat leerlingen weten waar ze hulp kunnen vinden, en dat dat laagdrempelig kan.”
Maar de Scholierenkoepel gaat zelf ook nog een stapje verder dit jaar, vertelt Sleeckx: “We gaan niet alleen aan de slag met schooldirecties. We ondersteunen dit jaar ook 100 leerlingenraden. Met onze Zorgeloos-Doos kunnen ze mee zorgen voor een veilig en warm schoolklimaat. Dit project komt er met de steun die we ontvangen naar aanleiding van afgelopen Warmste Week. Verder hopen we ook nog op een succesvolle editie van Jez!, want met hun steun willen we een tour langs verschillende steden organiseren.”
Dat de Scholierenkoepel vandaag naar buiten komt met het nieuws is niet toevallig. Vandaag vindt namelijk de Dag van de Conflixers plaats in het Vlaams parlement. Conflixers zijn leerlingen die op hun eigen school andere leerlingen ondersteunen. Zo werken ze iedere dag aan het welbevinden van hun klasgenoten.