De digitale Zorgeloosdoos
Ben jij klaar om je school te veranderen in een plek vol positieve vibes? Met de Zorgeloosdoos wordt dat een eitje! Ook de digitale versie van deze speciale doos zit boordevol toffe spullen, slimme tips en leuke ideeën om jouw leerlingenraad te helpen bij het creëren van een veilige en verbonden schoolomgeving.
Je eigen (digitale) Zorgeloosdoos!
Wat zit er allemaal in de digitale doos?
Hieronder vind je een lijst met materialen uit de Zorgeloosdoos die je zelf kan afdrukken. De handleiding en de actieplannen zijn de voornaamste materialen. Het inspiratieboekje kan jullie al leerlingenraad of conflixersgroep meteen heel veel inspiratie en ideeën geven, maar is wel wat groter om af te drukken.
- De Zorgeloosdoos start met Zorgeloosdoos-welkomstbladen-A4-HR.pdf. Daarin lees je de volledige uitleg over hoe je te werk kan gaan, en welke materialen je terug kan vinden. Het bestand bestaat uit 3 A4-bladen.
- Na de welkomstbladen start je best met de actieplannen. Per plan zijn er 2 A3-bladen, die je dubbelzijdig kan afdrukken. Beginnen doe je best bij de inleiding.
- Zorgeloosdoos-Actieplan inleiding + ladderblad-HR.pdf geeft uitleg over het gebruik van de actieplannen. Op de achterzijde vind je het ladderblad dat je gebruikt bij het invullen van ‘start-actieplan-2 terug.
- Zorgeloosdoos-Start-1-Actieplan-HR.pdf helpt je zicht te krijgen op de sterktes en punten waar je meer op wil inzetten met je leerlngenraad of conflixersgroep
- Zorgeloosdoos-Start-2-Actieplan-HR.pdf dient om samen na te denken over met welke thema’s van een Veilig en Verbonden Gevoel op school je als eerste aan de slag wil gaan.
- Zorgeloosdoos-A3-affiche-HR.pdf is eenaffiche (1 A3) die kan je gebruiken bij het invullen van start- actieplan-3.
- Zorgeloosdoos-Actieplannen-Actie kiezen-HR.pdf is het actieplan dat jullie helpt met het nemen van echte acties en met het maken van plannen. Dit actieplan kan je telkens opnieuw invullen, dus druk je best iedere keer opnieuw af.
- Zorgeloosdoos-Inspiratieboekje-A5-HR.pdf is een boek(je) in A5 formaat van 54 bladzijden. Dit boekje bevat heel veel insiratie en goede voorbeelden waar jullie meteen mee aan de slag kunnen gaan. Vraag gerust hulp bij een leerkracht of begeleider bij het afdrukken van dit boekje, het is namelijk het makkelijkste te gebruiken als het in boekjesformaat gedrukt wordt.
TIP: Dit is hét deeltje van de Zorgeloosdoos waar je het makkelijkste mee aan de slag kan. Vergeet dit zeker niet af te drukken! - Zorgeloosdoos-Checklist-A4-HR.pdf is checklijst die je met je leerlingenraad of conflixersgroep kan gebruiken om na te gaan wat wel of niet aanwezig is. Met deze checklijst krijg je snel een zicht op wat op je school wel of niet aanwezig is en waar je actie rond kan ondernemen. (2 A4-pagina's).
- Zorgeloosdoos-Welbevindinges-HR.pdf geeft uitleg over een spel (ook elders op onze website te vinden) dat je samen op school kan spelen om meer te weten te komen over het welbevinden op school. (1 A4-pagina)
- Zorgeloosdoos-infoblad-diversiteit-HR.pdf geeft tips over omgaan met discriminatie op school. (1 A4-pagina)
- Zorgeloosdoos-handleiding-online-bevraging-A4-HR.pdf bevat een uitgebreide uitleg over een bevraging die jullie als leerlingenraad of conflixersgroep kunnen uitvoeren om meer te weten te komen over hoe veilig en verbonden medeleerlingen zich voelen op school. Deze bevraging kan je vinden op onze site.
- Zorgeloosdoos-akte-HR.pdf is een document om handtekenen te verzamelen van iedereen die zich wil inzetten om in te zetten op een veilig en verbonden gevoel op school. 1 A4 (indien dat kan, druk je dit beter af op extra dik papier. Zo zal dit document langer meegaan).
Extra info over het sjabloon voor online bevragingen
Wil je de mening van medeleerlingen over een veilig en verbonden gevoel op school verzamelen? Dan kan je gebruik maken van ons sjabloon voor een online bevraging. In dat sjabloon vind je heel wat vragen die jullie als leerlingenraad of conflixersgroep een beter zicht kunnen geven op de situatie bij jullie op school. Er is ook een handleiding om het sjabloon goed te gebruiken. K bij ee begeleider of (IT-)leerkracht om jullie wat te helpen
Na het klikken op de link naar het sjabloon, zal Google je vragen om een kopie te nemen van het formulier. Sla je eigen kopie op in een Google-account van jullie leerlingenraad of conflixersgroep. Zorg dat je op het juiste account bent aangemeld, vóór je op de link klikt. Zo hebben jullie meteen de versie waarmee je aan de slag kan gaan. Je kan je eigen kopie ook naar eigen inzicht of noden aanpassen.