Inspraak en participatie

8 tips om het meeste uit sociale media te halen

Instagram, Snapchat, Tiktok… Allemaal heel handige manieren om snel te communiceren met veel leerlingen. Maar hoe haal je het meeste uit sociale media? Hieronder vind je 8 belangrijke do’s en don’ts.

Facebook, Snapchat, Twitter … Allemaal heel handige manieren om snel te communiceren met veel leerlingen. Maar hoe haal je het meeste uit sociale media? Hieronder vind je 8 belangrijke do’s en don’ts.

1. Kies een goede profiel- en omslagfoto

Als je een rechthoekig logo hebt, zorg dan dat het in het vakje van de profielfoto past. Op die manier zien jullie er al wat meer professioneel uit. Niets vervelender dan een half logo dat verschijnt. Liever een groepsfoto? Zorg dan dat iedereen erop past.

2. Alleen is maar alleen

Kies er altijd voor om met meerdere beheerders je sociale media te onderhouden. Is de ene ziek dan kan de andere het overnemen.

3. Hou je boodschappen kort, krachtig en visueel

Leerlingen moeten al genoeg lezen in de klas. Op sociale media houden ze van filmpjes, foto’s en hashtags. Op Snapchat en Instagram spreekt het voor zich om met filmpjes en foto's te werken, maar ook op Facebook kan je best niet te veel woorden schrijven.

4. Lok interactie uit

Op alle sociale media kan je interactie uitlokken. Geen betere reclame dan leerlingen die praten over jullie werkgroep of leerlingenraad praten! Enkele voorbeelden:

  • Twitter: post een poll om de mening van de leerlingen te vragen.
  • Snapchat: verstop filmtickets en geef tips over de locatie.
  • Facebook: lezers kunnen met verschillende emoticons een bericht “liken”. Laat hen op deze manier stemmen op verschillende ideeën.
  • Instagram: Geef de leerlingen een opdracht via een zot filmpje.

5. Plan je berichten

Post berichten en filmpjes niet wanneer leerlingen in de les zitten, maar tijdens de middag of ’s avonds wanneer leerlingen op hun smartphone kijken. Resultaat: meer views en meer likes!

6. Keep on posting!

Of je nu communiceert via een of meerdere kanalen: post regelmatig iets. Een Facebookpagina waar al twee maanden niets op verschenen is, wekt de indruk dat jullie niets aan het doen zijn. Je hoeft niet op een spectaculaire activiteit te wachten om je sociale media te gebruiken. Een foto van een vergadering kan ook tof zijn om te delen!

7. Bereik al je fans

Hebben jullie een Facebookpagina, een Twitteraccount, een Instagramprofiel …? Gebruik ze dan ook allemaal als je iets de wereld in wil sturen. Een Twitteraar moet even veel op de hoogte zijn van jullie activiteiten als een Facebookfan.

8. Volg de Vlaamse Scholierenkoepel op Facebook, Twitter of Instagram!

De Vlaamse Scholierenkoepel post regelmatig leuke dingen op sociale media, al zeggen we het zelf ;). Handig om soms nieuws of oproepen mee te verspreiden naar jullie volgers! Volg ons op Twitter, Facebook, Instagram en Youtube!

Zoek je nog meer tips rond sociale media? Ga dan eens piepen op de mediahelpdesk van Mediaraven.

Haal het meeste uit Facebook

Geschreven door
Flor
op
inspiratie
tools