Inspraak en participatie

Een 8-stappenplan voor jullie eigen Wisseldag!

In 'De Raad van Soekie' organiseert de leerlingenraad van het B.R.O.L. een Wisseldag. Wij helpen jullie om dat zelf ook te doen!

Copyright foto: VRT, 2024

Kennen jullie 'De Raad van Soekie' al? Dat is een nieuwe fictiereeks op Ketnet en VRT MAX rond politiek. 'De Raad van Soekie' gaat over de verkiezingen van een leerlingenraad op een middelbare school, het B.R.O.L. Wij lieten ons inspireren door de eerste aflevering, 'Pedro aan de macht'!

De Raad van Soekie?

'De Raad van Soekie' is een nieuwe, grappige Ketnet-reeks over Soekie, de voorzitster, en vier andere leden van de leerlingenraad op een middelbare school het B.R.O.L. Die houden binnenkort verkiezingen... Je kan de avonturen van Soekie en haar leerlingenraad volgen op Ketnet.be!

Met deze acht stappen kan je zelf aan de slag!

De allereerste aflevering gaat over een Wisseldag die de leerlingenraad organiseert. Wij vonden het idee zo tof dat we het idee verwerkten tot een echt plan waarmee jullie zélf aan de slag kunnen. Wil je zelf ook een Wisseldag organiseren op je school? Volg dan deze acht stappen:

  1. Maak een plan en leg het voor aan de directie. Denk na over het doel van de Wisseldag en zorg voor goede argumenten.
  2. Nodig leerlingen en personeel uit op een opvallende manier! Maak een TikTok in Soekie-stijl, doe een verrassende aankondiging over de intercom, plaats een meme op jullie Instagram-account, en vergeet zeker niet ook persoonlijk mensen aan te spreken! Vertel de directie waarom het waardevol is om een schooldag bij te wonen of leg het onderhoudsteam uit waarom het interessant kan zijn voor een leerling om een dag hun verantwoordelijkheden over te nemen.
  3. Maak een inschrijvingsformulier (zoals Google Form) waarop mensen zich kunnen aanmelden om van rol te wisselen. Zorg ervoor dat ze hun voorkeuren kunnen aangeven: in welke rol hebben ze interesse? Leg ook uit hoe deelnemers worden geselecteerd.
  4. Selecteer deelnemers willekeurig uit de inschrijvingen. Vormen ze een goede match? 
  5. Vraag aan alle deelnemers een dagschema uit te schrijven: wanneer en waar wordt hun invaller verwacht? Welke taken moet de leerling doen? Welke toetsen moet het personeelslid afleggen? En bij wie kunnen ze terecht met vragen?
  6. Zorg voor persoonlijke mapjes voor elke deelnemer op de Wisseldag. Hierin zit het dagschema, extra informatie, een leerlingenkaart of personeelsbadge. Ook een blad met enkele reflectievragen mag niet ontbreken: wat leerde elke deelnemer uit de Wisseldag? Laat ze ook posten op sociale media tijdens de dag.
  7. Sluit de Wisseldag af met een groepsgesprek waarin iedereen ervaringen deelt en feedback geeft. Bespreek mogelijke vervolgstappen of toekomstige activiteiten.
  8. Deel de ervaringen en leuke groepsfoto's op dezelfde kanalen als de uitnodiging! En vergeet @scholierenkoepel niet te taggen in je posts!

Geschreven door
Rob
op
inspiratie