Gelijke onderwijskansen
Welbevinden

5 tips voor leerlingenraden tegen menstruatie-armoede

Hier zijn 5 tips om aan de slag te gaan tegen menstruatie-armoede

Je deed de menstruatiewelzijn check en je merkt dat het toch beter kan op jouw school? Hier zijn 5 tips om aan de slag te gaan!

1. Creëer genoeg draagvlak bij je medescholieren.
Zorg dat iedereen op school goed op de hoogte is en weet waarom jullie actie voeren tegen menstruatie-armoede. Maak er een project van alle scholieren van, dan zal er ook (bijna) geen vandalisme of misbruik zijn. Zet je als school volledig achter het project, en zet in op bijleren over menstruatie(-armoede).

2. Overtuig je directie en leerkrachten.
Ga in gesprek en neem een duidelijk plan mee. Vaak weten volwassenen ook niet goed waarom of hoe je dit probleem moet aanpakken. Zorg er daarom voor dat ook zij mee weten. Je kan hen verwijzen naar de verschillende andere organisaties die lestips of workshops over menstruatie aanbieden.

3. Maak goede afspraken.
Spreek op voorhand duidelijk af waar en hoe je menstruatieproducten wil aanbieden, wie ervoor zorgt dat de voorraad aangevuld wordt, of waar scholieren kunnen melden dat er geen meer zijn. Zo zagen wij bijvoorbeeld al een instagram-profiel verschijnen specifiek om te sturen als er geen producten meer in de boxen zitten. Zorg ervoor dat iedereen goed op de hoogte is van deze afspraken en ook iedereen weer weet waarom we strijden voor een beter menstruatiewelzijn.

4. Doorbreek het taboe!
Praat over menstrueren! Zo veel je kan! We leren van elkaar. En we kunnen elkaar beter helpen wanneer we het normaal vinden om over menstruatie te praten. Zorg ervoor dat jullie project zichtbaar is door posters te hangen op drukke plaatsen en ieder jaar een actiedag te organiseren. 11 oktober: Wereld Meisjesdag, 17 oktober: Wereld Armoededag of 28 mei: Wereld Menstruatiedag zijn bijvoorbeeld ideale momenten. Met een (zelfgemaakte) quiz of infovideo leer je bij op een ludieke manier, of nodig één van de andere organisaties uit om een vorming te komen geven.

5. Zorg voor een futureproof project.
Denk op voorhand ook goed na over de toekomst van het project. Zorg dat de volgende leerlingenraad over de nodige kennis beschikt om het verder te zetten, en kom met een goed plan om producten te blijven voorzien. Start bijvoorbeeld een eigen inzamelactie, verkoop, of samenwerking met lokale overheden, organisaties of winkels.

Deze tips staan ook in onze handige infobrochure, die je samen met infoposters, plannen voor een period box, een infovideo en een korte quiz kan vinden in ons digitaal aanbod.

Wil je meer weten? Al onze info kan je vinden via de hoofdpagina menstruatie-armoede.

Ga naar de hoofdpagina

Geschreven door
Marie
op
inspiratie
tools