3 valkuilen in jouw strijd tegen menstruatie-armoede: Zo overwin je ze!
Natuurlijk hopen wij dat al jullie projecten tegen menstruatie-armoede probleemloos tot stand komen, maar jammer genoeg kan je nu en dan eens botsen op enkele moeilijkheden. Wij lijsten de 3 meest voorkomende voor je op, en zoeken meteen mee naar een oplossing!
1. Geen interesse bij directie en/of leerkrachten
Je wilt als leerlingenraad graag iets doen tegen menstruatie-armoede, maar je merkt weinig steun van de school? Bereid jezelf goed voor voordat je besluit je directie en/of leerkrachten te overtuigen. Zorg dat je zelf volledig op de hoogte bent, werk een duidelijk plan uit, en maak een mooie presentatie met alle informatie zodat ook zij mee weten. Onze 4 vragen aan je schoolbestuur helpen je al goed op weg!
2. Vandalisme en misbruik
Dit is in elke school de grootste angst bij het opstarten van een actie tegen menstruatie-armoede. Ervaring leert ons dat sensibiliseren en informeren de beste manieren zijn om dit te voorkomen. Zorg in én naast de lessen voor meer kennis over, en minder taboe rond menstruatie. Heel wat andere organisaties bieden vormingen of lesmateriaal aan die hiervoor goed van pas kunnen komen.
Ook in de evaluatie van ons eigen project werd af en toe vandalisme of misbruik aangegeven. Scholen losten dit bijvoorbeeld op door met de daders in gesprek te gaan, een toepasselijke alternatieve straf (zoals de speelplaats proper houden) te geven, meer informatie te delen op sociale media, of een workshopnamiddag te organiseren.
3. Geen opvolging
We willen natuurlijk voorkomen dat je vol goede moed een project tegen menstruatie-armoede opstart, maar het niet veel later alweer met uitsterven bedreigd is. Eerst en vooral is het belangrijk om aan de start goede en duidelijke afspraken te maken. Wat bieden we aan, hoe wordt hiervoor betaald, wie is verantwoordelijk, waar kunnen leerlingen terecht …? Als iedereen hier goed van op de hoogte is, ben je al een stap dichter bij een succesvol project.
Daarnaast is het ook belangrijk om het thema elk jaar opnieuw weer even aan te halen. Dit kan bijvoorbeeld via een jaarlijkse actiedag aan de start van het schooljaar, maak hier een leuke dag van! Verzeker ook een opvolging binnen de toekomstige leerlingenraad door bijvoorbeeld een klein draaiboek op te stellen. Zo kunnen nog veel generaties na jou mee strijden tegen menstruatie-armoede!
Wil je meer weten? Al onze info kan je vinden via de hoofdpagina menstruatie-armoede.