Welke gevolgen heeft menstruatie-armoede voor scholieren? En wat kan de school doen?
Menstruatie-armoede leidt tot schooluitval, leerachterstand en sociale uitsluiting en heeft zo een grote impact op het leven van onze scholieren. 1 op 8 meisjes had al eens niet genoeg geld voor menstruatie-producten. 1 op 20 miste hierdoor school. Bij meisjes in kansarmoede is dat zelfs 1 op 6.*
Wie, om financiële, culturele of andere redenen, geen toegang heeft tot de juiste producten op het moment van de menstruatie is geneigd thuis te blijven van school, en kan niet deelnemen aan sportieve en sociale activiteiten. Wie wel aanwezig is op school, voelt heel wat stress en zorgen. Dat komt de concentratie zeker niet ten goede. Bovendien is het ook vaak moeilijk om met ouders of vrienden te praten over gevoelens rond menstruatie door het gevoel van schaamte dat hier jammer genoeg nog rond heerst. Dit kan leiden tot isolement. 1 op 2 meisjes gebruikte ook al eens een dubbelgevouwen zakdoek in plaats van de nodige hygiënische producten.* Een gebrek aan hygiënische faciliteiten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
Sommige scholieren krijgen niet dezelfde schoolervaring als hun klasgenoten, zij ervaren niet hetzelfde recht op onderwijs.
Menstruatie-armoede heeft een directe invloed op de betaalbaarheid van ons onderwijs en op het mentale welzijn van onze scholieren. Wij bij VSK vinden het daarom belangrijk om op school te streven naar een goed menstruatiewelzijn zodat elke scholier zich zonder stress of zorgen veilig en comfortabel kan voelen tijdens de menstruatie.
Wil jij dit op jouw school aanpakken? Ga in gesprek met je leerlingenraad, leerkrachten, directie … en voer samen actie! Doe de menstruatiewelzijn check en ontdek waar jullie kunnen verbeteren.
* Meer exacte cijfers vind je in het onderzoek “Dubbel Taboe” van Caritas
Wil je meer weten? Al onze info kan je vinden via de hoofdpagina menstruatie-armoede.