No items found.
No items found.

Samen sterk: Leerlingenraad đź’— ouderraad

2 Ouders en 3 leerlingenuit de resp. raden van het Regina Caeli Lyceum (Gabriel zit in het midden).
Op veel scholen zijn de leerlingenraad en ouderraad onmisbare schakels in het versterken van de participatie op school. Maar wat gebeurt er als deze twee werkingen hun krachten bundelen?

Op veel scholen zijn de leerlingenraad en ouderraad onmisbare schakels in het versterken van de participatie op school. Maar wat gebeurt er als deze twee werkingen hun krachten bundelen? De Scholierenkoepel zat samen rond de tafel met de 3 ouderkoepels (VCOV, KOOGO en GO! ouders). Samen gingen we op zoek naar inspirerende voorbeelden! 

Samen sterk: Leerlingenraad đź’— ouderraad

Scholier Gabriel over de samenwerking tussen de leerlingenraad en de ouderraad

Een gesprek met Gabriel (voorzitter van de Scholierenkoepel en scholier in het 6de jaar) geeft inzicht in de waarde van zo’n samenwerking, gebaseerd op een inspirerend voorbeeld van zijn eigen school, het Regina Caeli Lyceum. Hij was er vorig jaar voorzitter van het leerlingenparlement.

Een samenwerking die spontaan begon

Het idee om de leerlingenraad en ouderraad nauwer te laten samenwerken, ontstond tijdens een vergadering van de schoolraad. “We merkten dat we vaak dezelfde punten naar voren brachten. Dat bracht ons op het idee om onze krachten te bundelen in plaats van los van elkaar te werken”, vertelt Gabriel.

Verkeersveiligheid: een gemeenschappelijk doel

Een van de eerste thema’s dat zowel de leerlingen als de ouders belangrijk vinden, is de verkeersveiligheid rond de school. Hoewel dit onderwerp minder prioriteit krijgt bij de schoolleiding, zien zowel de leerlingenraad als de ouderraad de noodzaak om actie te ondernemen. “Rond onze school is het momenteel niet zo veilig voor zwakke weggebruikers, de gemeente gaat dit schooljaar veranderingen doorvoeren in de wijk rondom onze school. Onze ouderraad werkt actief rond dit thema, wij - als leerlingenraad - gaan hun acties versterken”, aldus Gabriel. 

Concreet gaat de leerlingenraad mee helpen met de strapdag, een actie van de ouderraad. Het doel van de strapdag is om zoveel mogelijk leerlingen op de fiets te krijgen of te voet laten komen: te laten stappen of trappen. “Als leerlingenraad gaan wij de leerlingen informeren over deze dag zodat we dit jaar hopelijk met veel stappers en trappers zullen zijn”, vertelt Gabriel. 

Nieuwe banken op de speelplaats, dankzij de leerlingenraad en ouderraad!

Een ander thema waar de ouderraad en leerlingenraad elkaar in vonden, was de verfraaiing van de speelplaats. “De ouderraad had voldoende centjes om iets nieuws aan te kopen voor onze speelplaats, en vroeg aan de leerlingenraad advies. Wij gingen vervolgens in gesprek met de leerlingen op onze school met de vraag wat er volgens hen nog ontbreekt op de speelplaats. Extra banken kwamen naar voren als resultaat. De ouderraad gaat voor dit schooljaar 4 banken aankopen, die in een S-vorm in elkaar passen. We wachten nu nog in spanning af op een laatste goedkeuring van onze directie”, zegt Gabriel. 

Tips voor een sterke samenwerking:

  1. Zoek gemeenschappelijke grond: Probeer als leerlingenraad en ouderraad te achterhalen welke thema’s voor beide groepen belangrijk zijn. Dit vormt een sterke basis voor een verdere samenwerking.
  2. Stel gemeenschappelijke doelen: Bepaal samen wat jullie willen bereiken. Door doelen te stellen die zowel leerlingen als ouders belangrijk vinden, wordt de samenwerking niet alleen effectiever, maar ook leuker.
  3. Kies voor een gezellige vergadersetting: Niet alle bijeenkomsten hoeven op school plaats te vinden. Soms kan een informele omgeving, zoals een park of een café in de buurt van de school, de communicatie vergemakkelijken en nieuwe ideeën opleveren.

Andere inspirerende voorbeelden

Geschreven door
op