Scholierenkoepel

Gabriel Leka (17) nieuwe voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel

Gabriel Leka (17), de nieuwe voorzitter van de Scholierenkoepel
We verkozen een nieuwe voorziter en zes scholierenvertegenwoordigers. In dit persbericht lees je er alles over...

Persbericht: Gabriel Leka (17) nieuwe voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel

BRUSSEL - Vanavond werd Gabriel Leka verkozen tot nieuwe voorzitter van de Scholierenkoepel, de organisatie van, voor en door scholieren. Hij is het komende schooljaar de stem van de meer dan een half miljoen middelbare scholieren in Vlaanderen en Brussel. Als belangrijkste thema schuift de nieuwe voorzitter betaalbaar onderwijs naar voren.

Gabriel is 17 jaar en gaat naar school in Dilbeek waar hij de opleiding Grieks-Latijn volgt aan het Regina Caelilyceum. En vanaf morgen vertegenwoordigt hij de stem van meer dan een half miljoen leeftijdsgenoten die les volgen in het middelbaar. “Het was een spannende verkiezingsstrijd en ik wil graag alle scholieren bedanken die de tijd en de moeite genomen hebben om hun stem uit te brengen. Ik kijk er naar uit om jullie een jaar lang te mogen vertegenwoordigen in de pers, bij de scholen en bij de overheid!”

“Onderwijs moet een gelijkmaker zijn in onze maatschappij, maar deze cijfers tonen aan dat er echt nog veel werk aan de winkel is. Ik wil meezoeken naar oplossingen!”

De zes kandidaat-voorzitters schoven elk een eigen thema naar voren. Voor Leka was dat het thema betaalbaar onderwijs. “Scholen moeten zorgen voor een bewust kostenbeleid. Een factuur is niet zomaar een papiertje met cijfers er op. Aan het eind van de dag moeten die door gezinnen betaald worden,” klinkt het. “We weten van heel wat scholen dat ze die oefening al serieus maken, maar we weten uit eigen onderzoek ook dat voor 6% van de scholieren de kostprijs de reden is waarom ze een bepaalde opleiding niet volgen. Dat cijfer moet absoluut naar beneden.”

En het is niet het enige cijfer waar Leka werk van wilt maken. Hij somt op: “1 op 8 meisjes had al eens niet genoeg geld voor menstruatieproducten. 1 op 20 miste hierdoor school. Voor 7% van de scholieren is het openbaar vervoer te duur waardoor ze gedwongen worden om voor een andere school te kiezen. 8% kon al eens niet deelnemen aan een schooluitstap of -reis vanwege de te hoge kostprijs. En terwijl 23% van de leerlingen al eens betaalde bijles kreeg, vergroot die trend de kloof met leerlingen die deze luxe niet hebben omdat zo’n lessen voor hen te duur zijn. Onderwijs moet een gelijkmaker zijn in onze maatschappij, maar deze cijfers tonen aan dat er echt nog veel werk aan de winkel is. Ik wil meezoeken naar oplossingen!”

Naast een nieuwe voorzitter werden gisteren ook zes scholierenvertegenwoordigers gekozen die de deel zullen nemen aan overlegorganen en commissies, zoals bijvoorbeeld de vergaderingen van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR). Ze zullen ook het gesprek aan gaan met de diverse politieke partijen om er voor te ijveren dat het beleid steeds scholiervriendelijk is. De zes ‘schovers’ voor dit schooljaar zijn Alicja (Het College Vilvoorde), Lander (Heilig-Hart & College Halle), Liam (Stedelijke Humaniora Dilsen), Lukas (KSOM Campus Rozenberg, Mol), Mathias (Virga Jessecollege, Hasselt) en Viktor (Montfortcollege, Rotselaar).

Contactgegevens

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op via onderstaande:

Voor persfoto’s kan u terecht in deze digitale map.

De zeven kersvers verkozenen!
Geschreven door
Rob
op