De projecten van VSK?

Bij VSK kunnen scholieren hun projecten komen voorstellen en samen uitwerken. Dit zijn de lopende projecten in oktober 2020 en wat jij kan doen om hen te helpen.

Heb jij een idee? Laat het ons weten!

Gooi afstandsonderwijs toch niet helemaal weg!

Doel: Scholen overtuigen om elke week een moment afstandsonderwijs in te plannen (wekelijks één dag of enkele lesuren per week).

Wat doen wij? We willen ons informeren over kansen, voordelen, randvoorwaarden en valkuilen van afstandsonderwijs. We werken samen met enkele scholieren die rond dit thema ook een advies schrijven. Ze bezoeken al enkele scholen die reeds experimenteren met afstandsonderwijs. Vanuit al deze info willen we een  tool (laten) creëren waarmee scholen aan de slag kunnen om op een haalbare manier afstandsonderwijs te organiseren.

Wat jij kan doen: Deel ons jouw ervaringen en overtuigingen i.v.m. afstandsonderwijs. Als onze tool klaar is kan je jouw school ook overtuigen om werk te maken van gedeeltelijk afstandsonderwijs. In tussentijd: altijd welkom om mee te werken.

Betaalbaar openbaar vervoer

Doel: Wij willen het de vervoerskosten van en naar school en stageplekken zo goedkoop mogelijk maken voor iedereen. Zodat elke leerling een school kan kiezen volgens hun passie.

Wat jij kan doen: Wil jij hier een getuigenis over geven zodat anderen niet hetzelfde probleem hebben? Of vind je ook dat openbaar vervoer te duur is? Doe dan mee in de werkgroep en zorg voor betaalbaar openbaar vervoer! Stuur een mailtje naar Marte.

Wat wil je leren op school?

Doel: Zorgen dat leerlingen meer nuttige dingen leren op school, zoals politieke geletterdheid en EHBO.

Mentale gezondheid

Doel: De mentale gezondheid van leerlingen onder de aandacht brengen. We verzamelen goede voorbeelden en ervaringen van CLB’s/LLB op scholen. Hoe gaan zij om met mentale gezondheid van leerlingen? We willen zoveel mogelijk scholieren bereiken met onze vraag en zo achterhalen wat do's & don'ts zijn voor CLB's/LLB.

Wat jij kan doen: Deel je ervaringen: Hoe gaat jouw school om met mentaal welbevinden van leerlingen?

Duurzaamheid op school

Doel: Ambassadeurs zorgen ervoor dat de school mee zorg draagt voor de planeet en de toekomst. Dit kunnen leerlingen en leerkrachten zijn.

LGBTQI+ in de les

Doel: Wij willen LGBTQ+ onderwerpen in meer betrekken dan enkel een korte lessenreeks bij LBV. LGBTQ+ is veel, breed en overal en het moet normaal worden om hierover te spreken. Waarom wordt er bijvoorbeeld in de les Nederlands niet benoemd dat dit gedicht over liefde tussen twee mannen gaat?

Wat doen wij? Wij willen aandacht vragen voor het taboe hierrond met een Instagram-campagne. Ons einddoel is een klas- en lessenkaping waarbij we zelf les geven rond dit thema.

Wat jij kan doen? Wil jij meedenken of doen? Dan kan je ons bereiken op ‘marte.vanootegem@scholierekoepel.be’ je kan ons ook altijd een berichtje sturen via messenger (Hanne van VSK) of instagram (vlaamsescholierenkoepel)

Dag van de Leerlingenraad - Laatste woensdag van mei

Doel: We maken van 26 mei 2021 dé Dag van de Leerlingenraad!

Wat jij kan doen: Ga jij iets doen voor de Dag van de Leerlingenraad op jouw school? Neem dan contact op met Davy.

Reacties