Spijbelen bedreigt de kansen voor een leerling om een diploma te halen. Het is een ernstig maar complex probleem met meerdere oorzaken. Leerlingen geloven dat als school dit probleem oplost door in te zetten op goede opvolging en preventie. Straffen is pas een allerlaatste optie. En dat alles doe je samen mét scholieren.
Eens iets anders doen dan een klassieke bevraging? Benieuwd naar de populaire plekjes? Wil je weten wat leerlingen anders willen op de speelplaats? Of benieuwd naar creatieve ideeën voor vergeten hoekjes? Neem als leeringenraad leerlingen mee op stap en gids ze doorheen de gangen van de school. Al wandelend kom je heel wat te weten.
Op de PIVA Antwerpen stelde een groepje leerlingen vast dat de drempel om met een (pest)probleem naar een leerkracht te stappen veel te groot is. Hier wilden ze iets aan doen.Met de Conflixers willen ze van hun school een betere plek maken, waar er meer samenhorigheid is en leerlingen zich goed voelen zodat pesten vermindert.
Ze namen zelf het initiatief en gingen in gesprek met enkele leerkrachten en het CLB. En met succes!
Ja, de leerlingenraad mag over alles zijn gedacht zeggen. Maar de school is enkel verplicht om te luisteren (en te antwoorden) als het over de onderwerpen zoals opgesomd in het decreet gaat.
Het antwoord volgens experts op gedragsproblemen op school: teruggrijpen naar autoriteit! Maar zowel het probleem als de oplossing zijn een stuk ingewikkelder. Voorzitter Rania el Mard reageert.
Op 2 maart zakten meer dan 125 leerlingen, directeurs en beleidsmakers af naar het Vlaams Parlement om onder begeleiding van de Vlaamse Scholierenkoepel te discussiëren over schoolreglementen.
Deze workshops bieden we zowel fysiek als digitaal aan. Samen met een professionele vormingsmedewerker van VSK ga je op zoek naar wat je al goed doet. Aangevuld met een rugzak vol concrete tools en voorbeelden van andere scholen, bedenk je heel wat verbeterideeën. Deze vertalen we steeds in (minstens één) concrete actie en in een plan voor de werking van jouw leerlingenraad.
Als Vlaamse Scholierenkoepel krijgen we regelmatig vragen over de regels rond het gsm-beleid op school. Op veel scholen mogen gsm’s niet gebruikt worden tijdens de speeltijd of wordt de gsm voor lange tijd afgepakt als leerlingen betrapt worden tijdens het sms’en. Maar gsm’s maken nu eenmaal deel uit van het leven van jongeren en sommige schoolreglementen zijn daar totaal niet op afgestemd.
Ja, dat moet.
De schoolraad is de raad die enkele keren per jaar samenkomt om belangrijke dingen van de school te bespreken.