Tijdens schooltijd op vakantie vertrekken om files of dure tickets te vermijden is eigenlijk een vorm van spijbelen. Volgens leerlingen wordt dat het best aangepakt door die laatste dagen voor de vakantie zinvol in te vullen.
Er studeren minder leerlingen af voor techniek en wetenschap dan de Vlaamse arbeidsmarkt nodig heeft. Daarom lanceerde onder andere de Vlaamse overheid een campagne om leerlingen te motiveren om voor een STEM-richting te kiezen.
Als als je echt niet op je school geraakt door extreme weersomstandigheden, dan gaat het om overmacht en ben je gewettigd afwezig. Je hebt wel een attest nodig als bewijs.
Spijbelen bedreigt de kansen voor een leerling om een diploma te halen. Het is een ernstig maar complex probleem met meerdere oorzaken. Leerlingen geloven dat als school dit probleem oplost door in te zetten op goede opvolging en preventie. Straffen is pas een allerlaatste optie. En dat alles doe je samen mét scholieren.
Wat is de kans dat als je een schoolboek openslaat je een homokoppel, een dokter met een kleurtje of een nieuw samengesteld gezin tegenkomt? Die kans is klein. Veel te klein. Tijd voor wat meer diversiteit in onze schoolboeken en op school!
Door Smartschool voelen veel leerlingen zich verplicht om ook ’s avonds regelmatig achter hun computer te kruipen. Hoewel scholieren wel het nut inzien van digitale leerplatformen, zijn ze er nog steeds geen grote fan van. Daarom vragen leerlingen om duidelijke regels en afspraken over het gebruik van digitale leerplatformen als Smartschool.
Soms komen leerlingen in moeilijkheden op school. Demotivatie, conflicten, problemen thuis ... Het is niet eenvoudig om daar als school gepast op te reageren. Vaak wordt er nog teruggegrepen naar klassieke tuchtmaatregelen zoals uitsluitingen, maar die hebben niet altijd een positief effect. Leerlingen geloven dat scholen werk moeten maken van alternatieven zoals time-out.
Een hoofddoek, keppeltje of tulband is in de meeste Vlaamse scholen geen bekend zicht. Maar scholieren stellen zich vragen bij een algemeen verbod op die levensbeschouwelijke kenmerken. VSK vindt het dan ook hoog tijd voor een dialoog hierover.
Organiseer je een evenement of (pedagogische) studiedag rond een onderwijsthema? Niemand beter geschikt om over onderwijs het woord te nemen dan leerlingen zelf!
Als scholier mag je in principe kiezen in welke school je je inschrijft. Nochtans worden leerlingen nog vaak zonder geldige reden geweigerd. Scholen moeten zich aan de regels houden!