Vlaamse Scholierenkoepel heeft een nieuwe voorzitter

24 sep 2017

Rania el Mard neemt fakkel van Céline Ibe over

De 17-jarige Rania el Mard uit Asse werd gisteren door de Algemene Raad van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) verkozen als nieuwe voorzitter. Een positieve schoolloopbaan en optimale leerlingenparticipatie zijn dit jaar haar stokpaardjes.

Rania el Mard volgt Economie-Moderne Talen in het 5de jaar op het Koninklijk Atheneum Vijverbeek in Asse. Een school die een heel positieve benadering naar leerlingen heeft, volgens Rania. ‘Het is verfrissend dat een schoolloopbaan bij ons niet vanuit het negatieve wordt bekeken. Mijn huidige school heeft vooral aandacht voor de talenten en kwaliteiten van haar leerlingen. De focus ligt er niet op wat ik niet kan, maar wel op waar ik goed in ben. Zo kreeg ik bijvoorbeeld vorig schooljaar een C-attest omdat ik gebuisd was op 2 vakken, en mijn school doet er nu alles aan om mij dankzij een flexibel leertraject toch geboeid in de les te houden. 'Een voorbeeld voor veel andere scholen', vertelt de kersverse VSK-voorzitter.

Voor Rania is het belangrijk dat zij samen met VSK de verbinde factor kan zijn tussen het onderwijsbeleid en de realiteit op school. ‘Zo gaan we dit jaar leerlingen aanmoedigen om de regels van hun school eens grondig onder de loep te nemen via het project De Regelaars. Maar we maken ook de omgekeerde beweging, want daarnaast organiseren we in het voorjaar van 2018 een tweede editie van onze Terug-naar-de-klas-actie, waarbij we Vlaamse en regionale onderwijsbeleidsmakers een dagje terug op de schoolbanken laten plaatsnemen om de voeling met de schoolrealiteit op te frissen’.

Rania zetelde al twee jaar in de Raad van Bestuur van de organisatie en vertegenwoordigde de Vlaamse Scholierenkoepel ook al een jaar in de Europese koepelorganisatie Obessu. Naast haar engagement bij VSK zal ze dit jaar ook op haar eigen school de leerlingenraad opnieuw vuur inblazen. ‘Want een geloof in leerlingenparticipatie start op school’, aldus Rania.

Rania is de opvolger van Céline Ibe, die vorig schooljaar afstudeerde. ‘Céline en ook haar voorgangster Lora Hasenbroekx zijn echt voorbeelden geweest voor mij. Ik heb veel van hen geleerd door hen bezig te zien en hoop het minstens even goed te doen. Of zelfs nog beter!’, besluit ze.

Verkiezing

Rania el Mard  werd door de Algemene Raad van VSK (= scholieren uit heel Vlaanderen) verkozen. Ze vertegenwoordigt een jaar lang de stem van scholieren binnen het Vlaamse onderwijs en is het aanspreekpunt voor pers en beleidsmakers. Rania wordt bijgestaan door Tijs Keukeleire (16 jaar, Sint-Ludgardis Antwerpen), die als ondervoorzitter de interne werking van de organisatie voor zijn rekening neemt.

Naast Rania en Tijs werden ook volgende 4 leerlingen verkozen voor de Raad van Bestuur: Beatrijs De Wilde (16, Sint-Bavo Gent), Zvezdelina Georgieva (19, OLVP Sint-Niklaas), Bram Moriën (17, Humaniora Kindsheid Jesu Hasselt) en Maaike Billiet (16, Atheneum Denderleeuw).

Wie Rania een mailtje wil sturen kan dat via rania@scholierenkoepel.be

Reacties