Programma Actiedagen Antwerpen en Kortrijk

30 okt 2018

Dagprogramma Actiedagen

9u30-10u: onthaal 

VSK’ers ontvangen jullie warm met een drankje, praatje, groepsfoto en de nodige info om de dag door te komen. 

10u-10u30: startmoment

We vliegen er in! We stomen jullie klaar om de rest van de dag te kunnen vlammen. Jullie maken kort kennis met de andere aanwezigen en het dagprogramma. 

10u30-11u30: uitwisseling

We wisselen ideeën uit rond een centraal thema en geven aan elkaar tips & tricks mee.

De 3 thema’s zijn: 

 • vergaderen
 • communicatie
 • inspraak in beleid

11u30-12u30: workshops

Iedereen kiest op voorhand voor 1 van deze 5 workshops: 

 1. Instant sfeer boosters
  In deze workshop ontdek je hoe je met snel-klaar-acties kan bouwen aan een betere sfeer op school. Ze brengen instant fun en maken je leerlingenraad of werkgroep bekender. 
   
 2. Je imago is je beste amigo
  Of je het nu wil of niet, je werkgroep of leerlingenraad heeft een imago op school: onbekend – vriendjeskliek – gedreven – tof – altijd iets met eten – middagpauze opgeven – alleen voor de zesdes… Verschillende mensen hebben verschillende meningen over wie jullie zijn.  Een imago, daar werk je elke dag aan, vaak zelfs onbewust. Ontdek hoe je alle neuzen in dezelfde richting krijgt.
   
 3. Niet over ons maar met ons praten
  Wat is dat nu, leerlingenparticipatie op je school? Over welke thema's is er inspraak op jouw school en welke rol speelt jouw leerlingenraad daarin? Samen brengen we de situatie van jouw school in kaart en vergelijken we deze met de situatie op andere scholen en met de visie van VSK. Zo leer jij waar meer inspraakmogelijkheden op jouw school te vinden zijn en leren we samen over de verschillen en gelijkenissen tussen scholen.
   
 4. Teamwork makes the dream work
  Een goed draaiend team kan goed samenwerken, amuseert zich met elkaar, staat open voor verschillende mensen en meningen, gaat er samen voor, enzovoort. Hoe zorg je er nu voor dat je leerlingenraad een goed werkende groep wordt? 1 woord: teambuilding!
   
 5. Word een pro in promo
  Wat ben je met een geweldige actie, als niemand komt opdagen omdat ze er niks van gehoord hadden? In deze workshop leer je hoe je best promo kan maken voor je actie. 

De inspiratie en tips uit deze workshops kunnen ook handig zijn voor het uitwerken van jullie actieplan tijdens het veranderblok. 

12u30-13u30: lunch

Tijdens de lunch is er tijd om bij te praten met je collega’s van de leerlingenraad over interessante ideeën en tips die je oppikte tijdens de uitwisseling of de workshop. Als de lunch achter de kiezen zit, en jullie bijgepraat zijn, kan je een kijkje nemen in het museum (met goede voorbeelden van andere scholen) of met een concrete vraag op consultatie gaan bij de VSK-dokter. Vergeet ook niet te poseren voor een actie-foto!

13u30-15u30: veranderblok

Van droom naar actie. VSK begeleidt jullie leerlingenraad om stap voor stap een actieplan op te stellen. We starten met een droom: iets wat jullie aan jullie school of leerlingenraad willen veranderen, of iets dat jullie willen organiseren. Jullie keren terug met een uitgewerkt plan van aanpak, dat jullie op school meteen kunnen toepassen of aan de directeur voorleggen. 

15u30-16u: slotmoment

We luisteren naar jullie plannen en nemen afscheid. Nu zijn jullie helemaal klaar voor actie!

 

Inschrijven 15 november @Antwerpen

Inschrijven 16 november @Antwerpen

Inschrijven 24 januari @Kortrijk

Inschrijven 25 januari @Kortrijk

 

Meer praktische info voor Antwerpen vind je hier

Reacties