Maak 22 maart bespreekbaar op school: tips

21 mrt 2017

22 maart is het exact één jaar geleden dat ons land getroffen werd door terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel. Minister Crevits deed een oproep naar de scholen om hier op de dag zelf bij stil te staan met één minuut stilte, een vraag die positief onthaald werd door de onderwijskoepels. Ook wij vinden het een heel goede zaak dat er ruimte wordt gemaakt in het lessenrooster om stil te staan bij deze tragische gebeurtenissen.

Jongeren zitten ongetwijfeld nog met vragen, zo'n moment van herinnering en reflectie zal dan ook waardevol zijn voor veel leerlingen. We roepen daarom de scholen op om hun leerlingen duidelijk uit te leggen waarom de actie plaatsvindt en hen zeker ook de kans te geven persoonlijke gevoelens en bemerkingen te delen bij deze herdenking.

De actualiteit van het thema kan ook een perfecte inleiding zijn om het in de les te hebben over terrorisme, de situatie in Syrië, het samenleven van verschillende culturen of andere gerelateerde onderwerpen. Leerlingen zijn sterk vragende partij om op deze manier de link te leggen tussen de lesinhouden en het nieuws van de dag.  

Als leerling kan je ook je steentje bijdragen

Wil je als leerling of leerlingenraad zelf de handen uit de mouwen steken om 22 maart te herdenken, dan zijn hier enkele voorbeelden:

  • Maak met de hele school een mensenketting doorheen alle gebouwen. Het wordt nog machtiger als de ketting zich sluit en de 2 mensen aan de uiteinden elkaar terug een hand kunnen geven.
  • Hou een minuut stilte op de speelplaats.
  • Voorzie een vlammetje (een kaarsje of een veilige fakkel) dat elke klas rondgaat. Als de vlam in jouw klas is, hou je een kort gespreksrondje over je veilig voelen (of een ander onderwerp).
  • Elke klas schrijft kaartjes: naar de overlevenden, de familie van de slachtoffers, de militairen op straat, de hulpverleners, de overheid ... Een kaartje kan dienen om een hart onder de riem te steken, te bedanken of om vragen op te werpen. Alle kaartjes worden verzameld en (een selectie ervan) uitgehangen aan het secretariaat voor ze verstuurd worden.

Zorg dat iedereen die wil, kan meedoen aan je actie en dat alles rustig kan verlopen.

Succes!

Reacties