Jesse is de nieuwe coördinator van VSK

07 sep 2017

De Vlaamse Scholierenkoepel heeft een nieuwe coördinator. Jesse Verleije (30) is vanaf nu het nieuwe VSK-opperhoofd en neemt de fakkel van Nieke Nouwen over. VSK’ers Rania en Rimsha legden hem tijdens zijn eerste werkweek het vuur aan de schenen.

Waarom koos je ervoor om voor VSK te komen werken?

Hiervoor werkte ik als rechterhand van de algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool. Daar werkte ik al eens regelmatig samen met de studentenraad en ik merkte dat ik daar energie van kreeg en vrolijk van werd. Geweldig om te zien dat studenten zich vrijwillig inzetten voor elkaar in hun vrije tijd.

Toen een vriendin mij jullie vacature van coördinator doorstuurde en daarbij zei ‘dit ben jij’ was ik meteen enthousiast. Ik werkte al in onderwijs en kende VSK daardoor al van in de media. De positieve, constructieve rol die jullie in onderwijsdebatten spelen sprak mij heel hard aan. Dat het scholieren zijn die in de Raad van Bestuur zetelen en het team aansturen vind ik fantastisch en toen ik dan tijdens de sollicitatiegesprekken ook nog eens toegewijde scholieren en teamleden aan de andere kant van de tafel aantrof, was ik helemaal overtuigd.

Maar het positieve, duurzame verschil dat we hier maken is misschien wel de belangrijkste reden voor mij om voor VSK te werken. Samen met leraren, directeurs, politiek en natuurlijk scholieren wil ik de beste leer-, werk- en leefomgeving creëren voor leraren en leerlingen. Daar wil ik een steen, veel stenen, aan bijdragen.

Wat zijn jouw toekomstverwachtingen voor de job?

Momenteel ben ik alles nog aan het ontdekken natuurlijk. Ik ben veel aan het lezen en aan het leren wat VSK doet en wat mijn rol binnen de organisatie precies is. Maar ik heb wel al de indruk dat hier heel goeie dingen gebeuren.Puur persoonlijk wil ik me graag smijten om met scholieren samen te werken en ervoor te zorgen dat we een goeddraaiend team hebben waar iedereen zichzelf kan zijn. Daarnaast ben ik natuurlijk ook benieuwd wat er binnen bepaalde onderwijsdossiers, zoals dat van de eindtermen, gaat gebeuren en hoe wij als VSK daar nog aan kunnen bijdragen.

Als je een ding zou kunnen veranderen in onderwijs, wat zou dat dan zijn?

Wat ik altijd heb vreemd gevonden is dat je als leerling zo’n vastgemetseld pakket krijgt. Je zit een hele dag tussen die 4 muren, hebt weinig inspraak in de vakken die je krijgt en krijgt ’s avonds nog huiswerk mee naar huis. Als je daar even bij stilstaat, is dat toch wat vreemd?

Als ik dus iets zou mogen veranderen, dan zou ik graag zien dat leerlingen én leerkrachten op school hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en inzetten, zodat iedereen elke dag met goesting naar school kan gaan.

Wat voor een leerling was je zelf op school? Was jij die ene leerling die nooit moest studeren en toch altijd goeie punten haalde?

Ik denk dat ik een eerder luie, maar wel enthousiaste leerling was in het middelbaar. Ik heb nu wel soms spijt dat ik me niet beter heb ingezet voor een vak zoals bijvoorbeeld Frans. Maar in al die jaren had geen enkele leerkracht Frans mij kunnen overtuigen van het nut ervan. Nochtans vind ik het wel een toffe taal hoor. Dat bewijst misschien nog maar een goeie leerkracht zijn een kunst is.

Ik heb trouwens ook zelf nog heel kort voor de klas gestaan, al was het maar enkel als stage tijdens mijn lerarenopleiding na mijn studie sociologie. Ik vond dat superleuk. Maar het idee om van al die jaren achter de schoolbanken meteen ook terug voor de schoolbanken te gaan staan, leek me raar. Daarom wilde ik eerst nog wat andere dingen doen. Maar wie weet, ooit.

Wat is jouw leukste herinnering van jouw eigen schooltijd?

Moeilijke vraag! Ik denk dat mijn leukste herinneringen van die periode net buiten de schooluren gebeurden. Maar ik herinner me wel dat we in het vijfde middelbaar op buitenlandse reis zouden vertrekken, maar die bleek niet goed geregeld te zijn. En dan hebben we ’s nachts op school mogen overnachten. Als ik mij niet vergis had er een leerkracht zelfs sangria voor ons gemaakt, wat misschien niet helemaal legaal was, besef ik nu …

Zat je er in de leerlingenraad?

Nee, ik was wel heel actief in de jeugdbeweging, maar niet in de leerlingenraad. Ik heb zelfs niet echt herinneringen aan de leerlingenraad van mijn school (Pius X in Antwerpen). Maar ik hoop dat ze actief waren! Sowieso hadden we wel een open school, waar veel bespreekbaar was.

Zo voeden we bij mij thuis trouwens ook onze eigen 2 dochters op, ze zijn 2 en 4, dus hebben nog geen VSK-leeftijd, maar ze mogen nu wel al veel participeren aan het huishouden ;).

Is er een ding dat je nu tegen je leerkrachten van toen zou willen zeggen?

Ja, dat zal dan toch een bedankje moeten zijn. En voor de leerkrachten die toen misschien minder goesting hadden om les te geven, hoop ik dat ze ondertussen een nieuwe job hebben gevonden waar ze al hun passie in kwijt kunnen. Of een heruitgevonden uitdaging hebben gevonden in het lesgeven.

Laatste vraag: wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Een zakmes. Dan kan ik vanalles maken.

Bedankt!

 

Wie Jesse wil contacteren kan dat via jesse@scholierenkoepel.be.

Reacties