"Je moet bij VSK komen als je een groot bakkes hebt over onderwijs"

Elke maand zetten we een VSK'er in de kijker. Deze keer is het de beurt aan Rik.

Hey, wie ben je, waar woon je en ga je naar school?

Hallo, ik ben Rik en ik ben 18 jaar oud. Ik woon in Antwerpen, in het district Berchem, bij mijn moeder. Ik ga naar de provinciale school Avant.

Welke richting volg je daar?

Ik volg de richting Sociale Technische Wetenschappen. Later zou ik graag verder studeren om leerkracht te kunnen worden. Dan zou ik voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde kiezen.

Hoe ben je als leerling geëngageerd geraakt rond onderwijs?

Ik heb de onderwijskriebels gekregen door online onderwijsforums te lezen, zoals die van awel, waar ik vooral verhalen las van scholieren die het moeilijk hebben op school. Ik bevond me zelf ook in zo’n periode en ik vond dat er meer aandacht moet komen naar het psychosociaal welbevinden van scholieren. Helaas is dat nog steeds een ondergesneeuwd thema.

Hoe ben je bij VSK terecht gekomen?

Ik heb een tijdje gesukkeld met heel wat stress en toen zocht ik op Google naar “Hoe verminder je stress?” Zo zag ik dat VSK een scholierencongres rond dat thema organiseerde. Die dag was echt geweldig: ik liet mijn kritische stem horen én ik kreeg door de discussies veel anti-stress tips.

Zoveel tijd later ben ik bij VSK lid van de Algemene Raad en ben ik scholierenvertegenwoordiger.

Wat doet zo’n scholierenvertegenwoordiger?

Wij zijn met een groepje scholieren verkozen om in de Vlaamse Onderwijsraad te zitten. Daar leggen we de standpunten van VSK op tafel. Daar zitten ook andere belangrijke mensen uit het onderwijs, zoals het Gemeenschapsonderwijs (GO!), Katholiek Onderwijs Vlaanderen of de vakbonden. We zitten samen rond de grote tafel om echte maatregelen en regels voor het Vlaamse onderwijs te schrijven.

Ik zou zelf VSK uitleggen zoals oud-ondervoorzitter Tijs dat deed: We zijn een soort leerlingenvakbond. We komen op voor de rechten en plichten van elke scholier én versterken hun stem en standpunten collectief naar directies, politici, onderwijsexperts en veel anderen.

Wie moet er echt eens naar een activiteit van VSK komen? En wat is de leukste activiteit?

Je moet bij VSK komen als je, zoals we in Antwerpen zeggen, een “groot bakkes” hebt over het onderwijs. Het is de ideale kans om je stem te laten horen over wat en hoe het anders moet.

De leukste activiteit vind ik het VSK-weekend. Drie keer per jaar is dat van vrijdagavond tot zondagmiddag en dat is helemaal gratis. We hebben daar altijd interessante discussies, maar hebben zeker ook genoeg tijd om te chillen.

Wat zou je graag nog leren bij VSK?

Het is leuk om als persoon te groeien bij VSK. Zo hoop ik beter te kunnen worden in debatteren en consensus te vinden. Dat kan ik gelukkig leren in een echte, belangrijke context. Ik zat zo in de Katholieke adviesraad, waar alle verschillende organisaties tot een consensus moesten komen, en op die manier leer je dat iedereen wel eens water bij de wijn moet doen.

Als je één ding mag kiezen om te veranderen in het onderwijs van vandaag, wat zou dat dan zijn?

Ik zou de klassieke structuur met ASO, BSO en TSO vervangen met nieuwe finaliteiten. En ik vind ook dat er meer kans zou moeten zijn om de lat hoger of lager te leggen afhankelijk van je talent.