Inspiratie voor (ont)spanning op school

Wil je graag dat de verschillende leerlingen op jouw school wat meer in contact komen met elkaar? Doe het door een (ont)spannende activiteit te organiseren. Met deze kant-en-klare ideeën komt dit snel in orde:

  • Gotcha: een spel waarbij iedere deelnemer een andere deelnemer toegewezen krijgt om te vermoorden. Hoe hij dit doet, moet je op voorhand afspreken. Soms speel je gotcha met een waterpistool. Maar de directie vindt het meestal leuker met een kus op de wang of met een sticker (etiket met de naam van degene die je moet vermoorden). Bij een moord mogen geen getuigen aanwezig zijn. Je kan ook afspreken dat je het slachtoffer een bepaald woord moet laten zeggen: vb. Afghanistan … In dat geval zijn getuigen wel toegelaten. De moordenaar krijgt telkens het doelwit van de vermoorde deelnemer als volgend slachtoffer. Alle deelnemers samen vormen immers één grote lus. Dat zorgt er voor dat op het einde van het spel er twee personen overblijven die elkaar moeten vermoorden. Hij die daarin slaagt, is de winnaar van het spel.
  • Speeddating: je vindt dat je weinig contact hebt met andere leerlingen op school of er zijn op jouw school OKAN-klassen (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) die je wel eens beter wil leren kennen? Of misschien ben je gewoon op zoek naar een nieuw lief? Bij een speeddating krijg je telkens enkele minuutjes tijd om kennis te maken. Daarna schuif je door. De leerlingenraad kan het lokaal inkleden en al enkele voorbeeldvraagjes opstellen als leidraad bij de gesprekjes.
  • Message wall: een muur met enveloppen om berichtjes aan elkaar te posten. Let er wel op dat dit geen al te makkelijke manier wordt om te pesten.
  • LAN-party: één netwerk tussen de schoolcomputers en ‘gamen’ maar!

Tip: zorg zeker dat iedereen weet dat jullie, als leerlingenraad, deze actie georganiseerd hebben. Wie zei dat de leerlingenraad saai is?