Coronavirus: vragen en antwoorden voor scholieren

16 mrt 2021

Dit artikel werd laatst aangepast om op 25 maart 2021.

Ook leerlingen zitten met vragen nu het onderwijs in kleurcodes wordt georganiseerd. VSK bundelde de informatie en zocht een antwoord op veelgestelde vragen van scholieren.

Moet ik naar school gaan nu de lessen terug gestart zijn? 

Ja, er wordt sinds september van leerlingen verwacht dat ze terug naar school gaan. Hoe vaak je weer naar school moet, hangt af van de "kleurcode" waarin je school zit. 

De school zal vanaf nu ook weer afwezigheden bijhouden. Als je afwezig bent en je op school verwacht wordt, heb je dus een attest nodig. Behoor je tot een risicogroep? Dan heb je een attest van je dokter nodig om aan te tonen dat je niet naar school mag. 

Hoe zit dat met die kleurcodes? 

Om het veilig te houden, hebben de experten een systeem van kleurcodes gemaakt. De kleur hangt af van hoe hoog de kans is op besmetting. En elke kleurcode heeft zo zijn eigen veiligheidsregels. De veiligheidsregels per kleurcode vind je terug in dit overzicht.

Sinds de herfstvakantie schakelden scholen naar code oranje. 

Wat als ik thuis moeilijk les kan volgen?

De school kan een laptop en internet voor je voorzien, of je uitnodigen om toch naar school te komen, ook in code oranje en rood. Laat het zeker ook zelf even weten aan volwassene op school, of aan het CLB als je moelijkheden hebt.

En wat met uitstappen buiten de school? 

Sinds 15 maart mogen daguitstappen buiten de school weer doorgaan. De school moet wel strikte voorzorgsmaatregelen volgen om die uitstappen veilig te organiseren. Uitstappen mogen alleen doorgaan in de eigen klasgroep en in open lucht.

Ook praktijklessen en zwemlessen op verplaatsing mogen doorgaan. Meerdaagse uitstappen blijven niet toegelaten tot en met de eerste week na de paasvakantie.

Zit je nog met vragen?

Meer info vind je bij de veelgestelde vragen op de site van Onderwijs Vlaanderen.