Bauke ontwierp de VSK-leerlingenkaart 2017-2018

‘Wie niet waagt niet wint, dus ik besloot om het toch maar eens te proberen.’

Ze zit in het zesde middelbaar Latijn-Wiskunde op het Instituut Zusters Maricolen in Maldegem, wil volgend jaar informatica gaan studeren en haar ontwerp siert sinds september jouw leerlingenkaart. Bauke Blomme (18) won vorig jaar de ontwerpwedstrijd van de VSK-leerlingenkaart en legt sindsdien fier ‘haar’ kaart op toonbanken van winkels die voordelen aanbieden.

Waarom deed jij mee aan de ontwerpwedstrijd vorig jaar?

Bauke: Ik ben graag creatief bezig. Sinds mijn zevende volg ik kunstacademie, mijn papa leerde me toen ik klein was al wat photoshoppen en mijn cursussen en handen staan vaak vol met tekeningetjes. Het idee dat zowat iedere leerling van het middelbaar een kaartje zou hebben met mijn ontwerp leek me echt nice. Wie niet waagt niet wint, dus ik besloot om het toch maar eens te proberen. Gelukkig had een vriend het bericht over de wedstrijd gelezen toen mijn school het bij de weekberichten had gepost, anders had ik misschien nooit van de wedstrijd gehoord!

Was was het gevoel dat je had toen je won?

Ik was een beetje overdonderd op het moment zelf. Natuurlijk was het super, scholieren in heel Vlaanderen zouden mijn ontwerp zien en – al is het maar één keer – mijn naam horen. En het het blijft natuurlijk ook heel leuk mijn leerlingenkaart uit te halen en te gebruiken. Dat VSK onze school kwam bezoeken op 1 september om mij in de bloemetjes te zetten was de kers op de taart.

Wat waren de reacties?

Via Smartschool kreeg ik proficiat-berichtjes van leerkrachten en tijdens die eerste week ben ik er door schoolgenoten veel over aangesproken. Zelfs ook op heel rare momenten, bijvoorbeeld eens op een fuif!

Het was leuk om te horen van mijn vrienden en leerlingen op school dat ze het design mooi vonden. Ik sta trouwens zelf ook nog steeds volledig achter mijn ontwerp, want volgens mij straalt de kaart uit dat hij echt voor jongeren is. Patches op jeans waren vorig jaar rond deze periode wat in de mode aan het komen. Een vriendin had zo’n jeansvest die helemaal vol patches zat, dat was een beetje de inspiratie achter het concept.

Wil je later iets met je ontwerptalent doen?

Vormgeving vind ik super. Nieuwe dingen ontwerpen is echt iets waar ik graag mee bezig ben, maar dat is niet het enige waarop ik mijn studiekeuze baseer. Wiskunde is een andere passie van mij, waardoor ik momenteel denk dat ik informatica wil gaan studeren aan de UGent. Maar tekenen en design zullen wel altijd een hobby blijven.

Doordat mijn school dankzij de wedstrijd te weten kwam dat ik graag dingen ontwerp, werd ik dit schooljaar trouwens gevraagd om ook het logo van de schoolband en de affiches en tickets van ons totaalspektakel samen met een andere ontwerper te maken.

Welke tips zou jij willen meegeven aan de deelnemers van dit jaar?

Probeer gewoon! En het is belangrijk dat je iets maakt dat jij in eerste instantie zelf mooi vindt. Een ontwerper moet tenslotte achter zijn eigen creatie staan.

Wordt jouw ontwerp de leerlingenkaart van volgend schooljaar?

 

VSK'ers verrasten Bauke op 1 september op haar school

1 september 2017: VSK'ers op bezoek bij de school van Bauke, d...

1 september = een nieuwe leerlingenkaart! VSK ging op verrassingsbezoek bij Maricolen Maldegem, de school van winnares van onze ontwerpwedstrijd Bauke.

Geplaatst door Vlaamse Scholierenkoepel op vrijdag 1 september 2017