Focusdag over onderwijs

10
nov 2018
10:00 - 16:00

Drie zaterdagen per jaar komen leerlingen op een zaterdag naar ons hoofdkwartier in
Brussel om te discussiëren over een of twee onderwijsthema’s. De thema’s worden bepaald
volgens de actualiteit en op vraag van scholieren zelf.

Op 10 november leggen we de focus op spijbelen en schooluitval

Recent onderzoek toont aan dat in een gemiddelde school 28% van de leerlingen spijbelt, dat komt dus neer op ongeveer 1 op 4 van jouw klasgenoten. Dit kan erg verschillende vormen aannemen: zo zijn er berekende spijbelaars die meerdere dagen afwezig blijven, maar ook bijvoorbeeld leerlingen die af en toe afwezig zijn voor een specifieke test of vak. In sommige gevallen zijn de leerlingen afwezig met toestemming van de ouders, bijvoorbeeld om een dag vroeger op vakantie te vertrekken.

Op deze focusdag gaan we in gesprek met elkaar en met externe gasten over dit thema. Zijn alle vormen van spijbelen even erg? Of zijn er redenen die spijbelen verantwoorden? En hoe kan een school het best reageren op spijbelende leerlingen? Helpt het om zware spijbelaars te schorsen of beloon je hun gedrag net door ze uit de lessen te halen?

Praktisch

  • Timing: om 9u30 spreken we af in het station Brussel Centraal zodat we rond 10u kunnen starten in de VSK-kantoren. Rond 16u eindigen we. Lunch wordt voorzien door ons. (Kom je rechtstreeks? Laat het dan weten bij je inschrijving)
  • Locatie: VSK-kantoren in Brussel (Nijverheidsstraat 10). 
  • Prijs: alles van VSK is gratis. Ook treintickets worden terugbetaald. In ruil vragen we wel dat je het goedkoopste treinticket neemt (soms een go-pass, soms een gewoon biljet). Als het moeilijk is om een treinticket voor te schieten, kan VSK voor jou een treinticket kopen.
  • Tijdens de discussiedag krijg je gratis middageten, water en frisdrank, fruit, koekjes,...

Nog nooit op VSK geweest, maar toch goesting en benieuwd? Onze kantoren vind je op wandelafstand van Brussel-Centraal. Wij lopen graag samen met jou en wijzen je de weg. Laat weten in de opmerkingen-balk bij de inschrijving dat het je eerste keer is ;) 

Opmerking: Schrijf je nu al in voor deze focusdag! Binnenkort volgt er nog een gedetailleerder programma over de sprekers, debatten en activiteiten die plaats zullen vinden.

 

Schrijf je hier in!