Dag van de Conflixers (VOLZET)

21
feb 2020
9:00 - 16:00

Deze dag staat helemaal in het teken van conflixen. Je kan je laten inspireren door de conflixersprojecten op andere scholen en met andere Conflixers in gesprek gaan. Je schaaft je skills bij in de keuzeworkshops, zodat je vol vers enthousiasme, nuttige tips en verbeterde vaardigheden terugkeert naar je school. Geïnteresseerde, beginnende en gevorderde Conflixers kunnen kiezen uit diverse workshops en activiteiten.

Hieronder vind je het volledige programma: 

09u00 - 09u30: Onthaal

Warme ontvangst door VSK met een drankje. Leer al andere conflixers kennen en ontvang de nodige info om de dag door te komen. 

09u30 - 10u15: Interactieve welkom

De dag wordt goed ingezet met een bijzondere welkomspeech van scholier Marino Nevejans. 

10u15 - 10u45: Conflixersmarktje - Stel je eigen dagprogramma samen

Stel je eigen dagprogramma samen. Ontdek op het marktje het aanbod aan uitwisselingssessies en workshops. Vul zelf je voormiddag en namiddag in. 

10u45 - 12u30: Uitwisseling/inspiratie voormiddag

- De Conflixers winnen vertrouwen

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen en leerkrachten vertrouwen hebben in jullie als Conflixers? Leer welke elementen vertrouwen verhogen of net verminderen. Ontdek concrete voorbeelden en inspiratie van VSK, van The Ears (een conflixersgroep uit Borsbeek) en vooral ook van elkaar.

- Iedereen kent de Conflixers

Hoe zorg je ervoor dat de hele school weet wat de Conflixers zijn en wie daarbij hoort? Aan de hand van goede voorbeelden, zoals Sint-Jozef Aalst, en met de hulp van het VSK-team zorgen we ervoor dat je inspiratie hebt om dit te doen.

- Nieuwe Conflixers gezocht! Breid je team uit 

Het rekruteren van nieuwe Conflixers is belangrijk voor het voortbestaan van jouw conflixers-team. Hoe ga je op zoek naar opvolgers voor zij die afstuderen? Hoe kan je anderen overtuigen om mee te conflixen? Ontdek welke stappen je kan zetten in het vinden van nieuwe Conflixers. Doe inspiratie op en leer vooral van elkaar!

- Evalueren kan je leren 

Na een tijdje conflixen op je school is het tijd om even stil te staan en terug te blikken. Hoe behoud en versterk je wat al goed is, en stuur je bij wat nog minder loopt? Dat leer je hier, van elkaar, en van een school die er al ervaring mee heeft.

- Ervaren vertrouwensleerlingen leren van elkaar! 

Je bent een vertrouwensleerling en hebt al enkele vertrouwelijke gesprekken gevoerd. Het is niet altijd eenvoudig om gepast te reageren. Niet elk gesprek loopt even gesmeerd. Bij deze workshop helpen we je om (nog) steviger in je vertrouwensleerling-schoenen te staan. We zetten onder andere de basis tips en tricks nog eens op een rijtje die je kunt gebruiken als vertrouwensleerling. Oefening baart kunst!

- Peter/meters leren van elkaar!

Hoe doen meters en peters 'het' op andere scholen? Jullie delen ervaringen, luisteren hoe ze het op PTI Eeklo doen en krijgen heel wat  tips en tricks.

- We lossen het zelf wel op! Leerlingbemiddelaars leren van elkaar. 

In deze workshops ontvang je tips & tricks om een straffe school te worden waar leerlingen bemiddelen. Laat je inspireren, leer van elkaar en geef zelf advies. 

- Inspiratieworkshop voor starters

Is Conflixen nieuw voor jou? Zet de eerste stap! Deze inspiratieworkshop maakt je wegwijs in de verschillende vormen van conflixen. Je ontdekt welke vorm het beste past bij jouw school.

12u30 - 13u15: Lunch 

13u15 - 13u30: Energizer

Na de lunch strekken we even de benen met een pittige energizer. Zo ben je helemaal klaar voor het middagprogramma. 

13u30 -15u30 : Workshops 

1. Pak pesten aan in 7 stappen

In deze workshop staan we stil bij drie belangrijke vragen rond pesten: Wat is pesten nu eigenlijk juist? Hoe kan je pesten voorkomen? En als het dan toch voorkomt, hoe kan je er mee aan de slag? Pak pesten aan in 7 stappen!

> Door: Tumult

> Voor: iedereen

2. Reageer op haatspraak (no hate)

Online haatspraak is niet cool. Maar hoe reageer je hierop en hoe ga je er mee om? Tijdens deze workshop leer je een stappenplan kennen dat je hierbij helpt. Heel concrete en herkenbare situaties leren je hoe te reageren in de toekomst. 

> Door:  Tumult

> Voor: iedereen

3. Online ruzies en frustraties vermijden en aanpakken

De smartphone heeft een grote impact op je sociale leven, zowel positief als negatief. Maar hoe vind je een gezonde digitale balans? Cyberpesten, of online pesten, is bijvoorbeeld één van de negatieve gevolgen. Aan de hand van herkenbare situaties, leer je in deze workshop cyberpesten te herkennen en hoe ermee om te gaan. 

> Door: Charlotte Schreuer (mediacoach) - Link in de kabel vzw

> Voor: iedereen 

4. Vaar Wel spel

Het 'Vaar wel' spel wil rouw en verlies (en al wat hierbij komt kijken) bespreekbaar maken. Je kan tijdens dit spel hierover nadenken en praten zonder noodzakelijk zelf al iemand te hebben verloren. Leer rouw beter begrijpen en ontdek hoe dit tot uiting komt. Ontvang heel wat tips en tricks over hoe je zelf met een een verlieservaring kan omgaan, maar ook hoe je anderen die rouwen kan ondersteunen.

> Door: Joost Capiau - De Aanstokerij 
> Voor: Iedereen

5. Opkomen voor anderen bij pesten

Meer informatie volgt nog. 

> Door: Pimento 

> Voor: Iedereen  

6. (Cyber)pesten aanpakken: een opdracht voor het hele schoolteam

Jongeren willen dat hun school (cyber)pestproblemen onder ogen ziet en aanpakt. Welke andere goede redenen zijn er om een pestbeleid op stapel te zetten? Wat houdt zo’n beleid in? Hoe koppelt het zich aan de andere (zorg)taken van de school? Zijn er goede praktijkvoorbeelden die bewijzen dat scholen een belangrijk verschil kunnen maken? Deze vragen staan centraal in deze workshop. Gie Deboutte, voorzitter van het netwerk Kies Kleur tegen Pesten, zorgt ervoor dat je na de workshop naar huis kan met het sterk, praktijkgericht antwoord op deze en andere vragen.

> Door Gie Deboutte – Tenz

> Voor: Leerkrachten

7. Maak je conflixersproject (nog) beter!

Een conflixersproject loopt niet altijd op wieltjes. We kijken samen naar wat goed loopt en wat nog beter kan. Krijg bruikbare tips en tricks en werk de knelpunten weg. Op het einde gaan jullie naar huis met een concreet actieplan. Schrijf je in met minimum 2 van je conflixersteam. 

> Door: VSK 

> Voor: Conflixers die een valkuil/probleem ervaren, minimum met 2 van hetzelfde conflixersteam. 

8. Verbindend communiceren

Meer informatie volgt nog.  

> Door: Maria Beerten 

> Voor: 

9. Oogkleppen af!

Iedereen heeft vooroordelen, maar herkent deze niet altijd bij zichzelf. Waar komen ze vandaan? En hoe kunnen we ze doorprikken? Samen ontdekken we hoe vooroordelen en stereotypen aan de basis kunnen liggen van discriminatie, zoals homofobie, seksisme of racisme. 

> Door: School zonder racisme 

> Voor: Iedereen 

15u30 - 16u: Afsluiter en evaluatie

 

Wil je meer weten over de Conflixers? Bezoek de website!

 

 

Over de Dag van de Conflixers van 2019

Ongeveer 140 deelnemers konden zich op 1 maart 2019 laten inspireren door lezingen, workshops en getuigenissen van andere Conflixers. Een reportage van StampMedia vind je hier